Головна » 2018 » Лютий » 26 » День поезії воєнних літ (захід до 73-ї річниці вигнання фашистів з України)
12:38
День поезії воєнних літ (захід до 73-ї річниці вигнання фашистів з України)

Друга світова війна – це важке випробування, яке випало на долю людства. Вона не обминула своїм смертельним подихом майже жодної країни. Ніколи до цього історія не знала війн із такою кількістю жертв. Наша країна теж була залучена у ці події . Під час війни загинуло 13 млн. українців. Немає родини, яка б не втратила близьких у цьому жахітті.

Література того часу не могла залишатися осторонь від цих подій. Старовинний вислів стверджує: «Коли говорять гармати, замовкають музи». У ті жахливі роки музи не мовчали. Вони не хотіли і не могли мовчати, гарматна канонада не могла заглушити голосу поета, до нього прислухалися, бо він був потрібен бійцям, які щодня, щогодини йшли на бій, на смерть. Подвиги людей, які ціною неймовірних зусиль і власних життів вирвали перемогу з лап ворога, оспівані поетами-фронтовиками і тими, хто пережив війну сам, або знає про неї з розповідей учасників чи свідків – митцями, які творили на полі бою і в тилу. Вони пронесли свій талант через жорстокі роки війни і змогли залишити нащадкам твори, у яких відображена страшна правда того періоду.

нагоди відзначення 73-ї річниці вигнання фашистів з України в Чевельчанській ЗОШ І – ІІІ ст. учителем зрубіжної літератури Шваченко Л. С. було проведено позакласний захід із зарубіжної літератури для учнів 5 – 11 класів «Друга світова у поезії воєнних і повоєнних років». Звучали вірші К. Симонова,

Твардовського, М. Джаліля, А. Маргула - Шпербера, І. Вайсгласа, Б. Окуджави, С . Гудзенка, які декламували Котух О., Черниш Є., Тимошенко М., Хилюк А.. Одинадцятикласниці Гордієнко Т., Кривенко Ю., Макогоненко Є. подарували присутнім пісні на слова поетів – фронтовиків. Розповіді ведучих – Гордієнко Д., Тимошенко Н., Трипуна Е. - супроводжувалися тематичною презентацією про поетів, переглядом кадрів з кінофільмів про війну, музичними заставками, які підготували вчителі інформатики та музики Зосенко В. М. та Слинько В. М.

На жаль, ще й сьогодні лунають постріли і вибухи. Найближче «вчора» і сьогодні. Та, як зазначав Анрі Барбюс: «Війна буде повторюватись до того часу, поки питання про неї буде вирішуватись не тими , хто помирає на полі бою».

Пам'ять про тих, хто ціною власного життя здобули перемогу, повинна бути засторогою для кожного з нас, духовним орієнтиром на шляху до збереження миру.

Нехай панує на Землі добро,

Від смутку й сліз ніхто хай не страждає.

Нехай панує мир і на віки

Всіх українців хай добро єднає!

 

Переглядів: 329 | Додав: chevelchazosh | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar