Головна » 2021 » Грудень » 9 » Відкрита година спілкування "Образи".
09:35
Відкрита година спілкування "Образи".

В рамках акції «16 днів проти гендерно зумовленого насильства» з  учнями 6 класу практичним психологом було проведено годину  спілкування з елементами тренінгу на тему: «Образи в нашому житті. Скільки важить образливе слово?» Мета заняття: розкриття сутності поняття «образа», її роль у спілкуванні,  знайомство зі способами реагування на образу;  формування позитивного психологічного клімату у колективі; розвиток самоусвідомлення, самопізнання та самоосмислення; розвиток уміння жити у злагоді з самим собою та іншими; сприяння інтелектуальному зростанню учнів, виховувати взаєморозуміння та взаємоповагу.

На початку заняття учням було повідомлено, що образа – це людська емоція, яка виникає, коли зачіпають почуття її гідності, коли людина усвідомлює, що її принижують у її особистій думці або у думці суспільства. Образа - це агресія, яка робить боляче не стільки кривдникові, скільки тому, кого скривдили. Адже невисловлена, непрощенна образа роз'їдає душу і навіть може нанести шкоду здоров'ю. Здатність ображатися з'являється у людини в дитинстві і супроводжує нас все життя. При цьому образа - нормальна емоція. Вона з'являється, коли відбувається щось неприємне для нас. Коли життя йде не так, як було заплановано. Далі учні виконали  вправу «Чистий аркуш». Після чого психологом було продемонстровано вправу «Кулінарний шедевр», яка дала можливість учням побачити і зрозуміти, як негативні вчинки, необдумані слова впливають на людину, її настрій та здоров′я.  Далі учні прослухали і обговорили притчу невідомого походження : «Тягар образ», після чого виконали вправу «Казка про Скріпку». Учні зробили висновок, що неможливо повернути Скріпочку у попередній стан так само, як неможна пробачити всі образи, всі необдумані і невчасно сказані слова.Притча «Сніжинка» дала зрозуміти  скільки важать наші слова… Часом ті слова, які «не важать» нічого, наші вчинки, які ми робимо, непомітні для нас самих, лягають великою образою й болем на інших. І під таким тягарем може зламатися кожна людина.

Насправді слова, з якими ми звертаємося одне до одного, важать дуже багато: добрими, лагідними можна підняти людині настрій, зробити її щасливою, а злими і жорстокими — засмутити, образити, принизити і навіть убити. Про це потрібно пам’ятати під час спілкування і конфлікту, щоб не зіпсувати стосунків назавжди.

Вкінці заняття учні разом з психологом обговорили способи реагування на образи і виконали вправи «Парасолька негараздів» та  «Найкраща кулька». .. Учні  вдихали якомога більше повітря і уявляли собі, що це їх гарний настрій. Надували  цим повітрям кульку. Далі-вдихали «ласку» і  «турботу».  Ще вдихали «любов» і «радість», і теж цим наповнювали кульку. У всіх вийшли гарні кульки.  Після чого учні зав′язували свої кульки, забирали їх додому та мали можливість подарувати їх  своїм найдорожчим людям.

Переглядів: 97 | Додав: chevelchazosh | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0